Разпространението на многоженството в Таджикистан в последните години се свързва както

...
Разпространението на многоженството в Таджикистан в последните години се свързва както
Коментари Харесай

Готова съм да стана втора, трета или четвърта жена: Многоженството се разпространява все повече в Таджикистан

Разпространението на многоженството в Таджикистан в последните години се свързва както с увеличеното въздействие на религията в обществото, по този начин и с всеобщото тръгване в чужбина на мнозина, най-вече млади мъже, които търсят занаят. Бедността в страната е огромна, а работа се намира мъчно. По данни на Института за проучване на Централна Азия, към 70 % от фамилиите в Таджикистан живеят от парите, изпращани от чужбина. Таджикските жители, които са отпътували на гурбет зад граница, са съвсем един милион, а множеството от тях са млади мъже.

Това е една от аргументите доста таджикски дами, останали без съпрузи, да поддържат правото на локалните мъже на многоженство, виждайки в това единствената опция да обезпечат материално себе си и децата си. Браковете с няколко дами са изключително публикувани измежду мъжете с високи и междинни приходи.

Държавата публично не признава многоженството и заплашва нарушителите с санкции, само че всекидневно си затваря очите. Шериатът разрешава на мюсюлманите да имат по няколко дами, съюзът с които не се записва публично, само че получава благословия по линия на ислямското право.

Защо дамите се съгласяват да станат втора или трета брачна половинка?

" Жените са подготвени на брак със статута на втора, трета или четвърта жена, с цел да уредят персоналния си живот. Но има и веществен аспект - за доста дами без обучение единственият метод да си обезпечат прехрана е да се обвържат с мъж ", споделя пред Дъждовни води правозащитничката Фируза Мирзоева.

Тя дава образци с по-отдалечените райони на Таджикистан, където " девойките от детство ги готвят за бъдещата им сватба, заради което на образованието се гледа като нещо ненужно ". Мнението на Мирзоева е, че многожеството дава на дамите " сигурност ", защото им дава избран статут в обществото и ги пази от " обществените искания ".

" Обществото се отнася отрицателно към неомъжените и разведените дами, които счита за " остарели моми ". Дори дамата да е постигнала триумф и самостоятелност, обществото не я утвърждава ", акцентира правозащтничката.

От нещастния брак до сполучливия бизнес

Амина е родена в провинцията, само че от дълго време се е преместила с родителите си в столицата Душанбе. Както споделя пред Дъждовни води младата жена - родителите ѝ я омъжили незабавно щом приключила девети клас. " Те ми избраха мъжа, аз дори не знаех по какъв начин наподобява, единствено знаех, че е по-голям от мен с две години ", споделя Амина. Заживели в дома на родителите му, прекарали два месеца дружно, след което той отпътувал на гурбет в Русия.

" Първо си идваше понякога, след което спря. Разбрах, че се е оженил наново и към този момент живее с новото си семейство. Тогава взех решението да го напусна - щом ние с децата не сме му нужни. Реших, че и той не ми е необходим ", споделя Амина. Родителите на брачна половинка ѝ отказали да ѝ дадат трите деца, тъй като тя не разполагала с задоволително средства. Но майката и до през днешния ден ги посещава постоянно.

Тъй като не желала да живее в беднотия и самотност, Амина се съгласила да стане трета жена на 46-годишен мъж, който " доста се грижел за нея и ѝ оказал помощ да си стъпи на краката ". Той ѝ купил жилище и кола, а ѝ помогнал и да стартира личен бизнес - в този момент има и козметичен салон, и магазин за облекла. Амина споделя, че няма потребност от нищо повече, а грижите на втория ѝ мъж я изпълват с благополучие.

Разведената може да бъде единствено втора жена, а " остарялата мома "  не може да бъде първа

Манижа се омъжила на 19 години, но след четири месеца се развела поради спорове със свекървата. Оттам нататък можела да стане единствено нечия втора жена, споделя тя пред Дъждовни води - обществото не позволява друго. Когато почнали да ѝ оферират да стане втора или трета жена против обезпечена прехрана, тя изначало отказвала, само че по финансови аргументи и заради неналичието на жилище почнала да се замисля върху предложенията. В последна сметка станала втора жена на един локален служител. " Той за благополучие е млад - единствено на 27 години е ", отбелязва тя.

Новият брачен партньор прекарва три от дните в седмицата с Манижа, а през останалото време се намира в дома си с първата си жена и двете им деца. Както споделя Манижа - първата брачна половинка знае за втория брак и няма възражения.

29-годишната Ситора пък по този начин и не е съумяла да се омъжи до тази възраст, на която счита, че към този момент няма шансове да стане първа жена. Тя от дълго време си мечтае за добър живот, за деца и семейство. " Готова съм да станa втора, трета или четвърта жена - щом това ще ми помогне да избегна самотата и ще даде финансова непоклатимост на бъдещите ми деца. "

За непървите дами не всичко е розово

Статутът на втора или трета жена обаче носи със себе си ограничавания на правата и обществена несигурност. Без публична регистрация на брака тези дами са " лишени от юридическа отбрана и нямат имуществени права ", отбелязва Фируза Мирзоева. Тя добавя и, че многоженството носи обилни опасности за дамите, в случай че мъжът ги напусне или почине, тъй като следователно няма кой да се грижи за тях или за техните деца. " Цяло потомство деца, родени в такива бракове, се сблъсква с пренебрежително отношение от страна на обществото. "

Според Мирзоева таджикските управляващи са принудени да си затварят очите за многоженството от опасенията, че сериозните опити за смяна на обстановката могат да доведат доста дами до просяшка сопа. Ако пък се подхващат съществени опити за смяна, голям брой дами ще се окажат под границата на бедността, в следствие от което някои наложително ще се заемат с проституция. Дори част от тях да печели от това задоволително пари за без значение битие, обществото няма да ги одобри, счита правозащитничката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР